Witte tong? – Tips tegen gele tong aanslag | Top10 middelen!

Witte, gele of bruine tong aanslag oorzaken, beste middelen en oplossingen.

Vieze smaak door beslagen en ruwe tong?

Vieze smaak door tong

Een vieze smaak in de mond? Vaak wordt dit niet direct veroorzaakt door eten, maar door een beslagen tong. Een witte of gele tong duidt op een wildgroei aan bacteriën die een vieze smaak en geur veroorzaken. Meestal is deze smaak bitter, zuur of metaalachtig.

Witte of gele tong
Het is normaal dat een tong verschillende bacteriën bevat, maar het is niet normaal wanneer de tong een witte of gele aanslag heeft. Meestal bevindt deze aanslag zich met name achterop de tong, waar de tong vrij ruw is door aanwezige smaakpapillen. Bacteriën hebben zich bij een witte of gele aanslag explosief vermeerderd en veroorzaken vervolgens problemen, zoals een slechte adem, maar ook een verminderd smaakvermogen.

Een tong met witte of gele aanslag kan verschillende oorzaken hebben:
– droge mond
– slechte hygiëne gebit
– veel koffie
– roken

Deze factoren verstoren de balans tussen bacteriën op de tong, waardoor anaerobe bacteriën de overhand krijgen en vieze zwavelgassen produceren. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen een beslagen en ruwe tong:

1. Tongschraper gebruiken
Met een speciale tongschraper kun je de aanslag eenvoudig van de tong verwijderen. Wel is het belangrijk dat je hiervoor een speciale schraper gebruikt en bijvoorbeeld niet een tandenborstel. Een tandenborstel gebruiken om je tong schoon te maken heeft verschillende nadelen:

– de harde haartjes van de borstel kunnen de tong beschadigen
– de borstel wordt bedekt met bacteriën die je later over je tanden verspreidt
– de borstel verwijdert de aanslag niet volledig

Gebruik liever een tongschraper met een zacht borsteltje en schrapertje. Een goed voorbeeld is de Orabrush, waarbij de haartjes ook aanslag verwijderen die diep tussen papillen ligt. Zeker voor mensen met een ruwe tong is dit van belang.

2. Mondproducten met actief zuurstof
Actief zuurstof pakt vooral de bacteriën aan die de vieze adem en smaak veroorzaken, namelijk de anaerobe bacteriën. Dit zijn bacteriën die zonder zuurstof kunnen leven en de grootste veroorzaker zijn van vieze gassen en gebitsproblemen.

Actief zuurstof kan bijvoorbeeld verwerkt zitten in tandpasta of mondwater. Veel van deze producten bevatten ook zink, wat een positieve invloed heeft op de het herstellend vermogen van ondermeer tandvlees.

3. Gebruik mondwater
Mondwater reinigt de volledige mondholte, dus ook de tong. Wanneer je gorgelt met mondwater kun je bovendien eenvoudig de achterzijde van de tong reinigen. Let er wel op dat je geen mondwater op alcoholbasis gebruikt. Dit type mondwaters droogt de mond uit, wat op den duur juist tot meer klachten leidt.

Gebruik liever minder agressieve mondwaters, die bijvoorbeeld werken op basis van actief zuurstof en enkele andere werkzame stoffen. Een bijkomend voordeel van mondwater is dat het niet alleen bacteriën doodt, maar ook direct een frisse smaak geeft.

4. Mondproducten zonder sacharine
Sacharine is een zoetstof die aanwezig is in sommige mondwaters en tandpasta’s. In eerste instantie geven de producten een frisse smaak, maar sacharine wordt in een later stadium omgezet in een stof die een bittere smaak veroorzaakt. Beter is het om te kiezen voor producten met sorbitol of xylitol, waarbij dit niet gebeurt. Onder meer Oxyd8 en PerioTherapy tandgel bevatten deze betere stoffen.

5. Goede gebitsverzorging
Vanzelfsprekend heeft de gezondheid van het gebit invloed op die van de tong en andersom. Heb je een tong met een witte of gele aanslag, dan is de kans ook aanwezig dat de bacteriën zich verspreiden over het gebit.

Andersom is dit ook het geval wanneer er veel tandplak aanwezig is. Verzorg het gebit mede hierom goed. Met de producten van PerioTherapy kan je onder meer bloedend tandvlees tegengaan en het herstel van ontstekingen verbeteren.