Witte tong? – Tips tegen gele tong aanslag | Top10 middelen!

Witte, gele of bruine tong aanslag oorzaken, beste middelen en oplossingen.

Branderige tong? | 7 oorzaken brandende tong – Glossodynie

Brandende tong

Brandende tong

Een branderige tong heet ook wel glossodynie en kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer óók je wangslijmvlies of andere delen in de mond verhit aanvoelen, spreken we van het burning mouth syndrome. Een brandende tong is niet direct alarmerend. De arts kan de diagnose gemakkelijk stellen, echter behandelen is niet eenvoudig!

 

Wat is een branderige tong?

Een brandende tong voelt stekend, zandschurend of jeukend aan en wordt als zeer vervelend ervaren. Soms zorgt glossodynie onder meer voor smaakvervaging, een onprettige smaak of een droge mond. De tong voelt geïrriteerd aan. Een branderige tong kan verschillende oorzaken hebben. Ook kan de hele mond brandend aanvoelen, waarvan de tong het meest geïrriteerd aanvoelt. Dit heet het burning mouth syndrome.
 

Wat zijn de oorzaken van een brandende tong?

Een  branderige tong kan zeer pijnlijk zijn. De oorzaak is niet altijd direct te herleiden. Hieronder zie je mogelijke oorzaken van een brandend gevoel in de tong. 

  • Stress. In 9 van de 10 gevallen heeft glossodynie een pyschische oorzaak, zoals depressiviteit, neurose of schizofrenie. Mensen die medicijnen slikken tegen depressies hebben ook een verhoogde kans op tongpijn. 
  • Afgebroken kiezen of tanden. Tanden met scherpe randen kunnen de tong snijden, waardoor deze geïrriteerd aanvoelt. 
  • Mensen die te weinig ijzer, vitaminen en mineralen binnenkrijgen kunnen een pijnlijk brandende tong of mond oplopen. 
  • Onjuiste voeding of teveel zuur of heet voedsel zoals sambal, peper, gluten, kiwi’s citrusvruchten of azijn.
  • Een brandende mond en tong komt vaak voor bij vrouwen in de overgang, de verandering van de oestrogeenspiegel heeft invloed op het gevoel in de tong. 
  • Ook kan glossodynie een symptoom zijn van candida of diabetes. 
  • In een enkel geval kan de landkaarttong of gevlekte tong zorgen voor een pijnlijk gevoel. 

 

Zeldzame oorzaken prikkelende tong

Deze oorzaken komen sporadisch voor : 

–      Pernicieuze Anemie.
–      Syndroom van Plummer-Vinson
–      Afwijkingen in de maagsaprecretie
–      Stoornissen in de elektrolyten huishouding

 

Het branden van de tong aan slechts één zijde kan een prodromaal syndroom zijn van herpes zoster, of een neurologische achtergrond hebben. Klachten nemen dan toe bij praten, eten en drinken. Als je alleen kampt met glossodynie dan heb je hier geen last van. Als je twijfelt over je gezondheid of over de staat van je tong, ga dan direct naar een arts. Glossodynie  is meestal géén gevolg van een lingua fissurata of glossitis. Lichen planus kan wel degelijk een prikkelende tong teweegbrengen.

 

Hoe wordt een brandende tong behandeld

Een behandeling van een branderige tong is afhankelijk van de oorzaak. Echte behandeling is meestal vrij zinloos. Er zijn middelen die (door het goed schoonhouden van de tong) verlichting kunnen geven. De diagnose hangt af van het verloop van de klachten. Als de brandende pijn in de loop van de dag toeneemt, en tijdens het eten en inspannende bezigheid verdwenen is dan is de oorzaak meestal psychisch en wordt de diagnose glossodynie gesteld. Een bezoek aan een psycholoog kan ervoor zorgen dat de klachten reduceren, hoewel maar weinig mensen dit zullen doen. Als een arts patiënten doorstuurt naar een psycholoog hebben ze vaak het idee dat de klachten niet serieus genomen worden. Neemt het brandende gevoel tijdens de maaltijd niet af, dan moet er worden gekeken naar interne of neurologische afwijkingen.