Witte tong? – Tips tegen gele tong aanslag | Top10 middelen!

Witte, gele of bruine tong aanslag oorzaken, beste middelen en oplossingen.

Scheurtjes Tong? | 5 oorzaken van sneetjes, plooien of barstjes!

Kloventong heeft vooral lijnen, scheurtjes of randjes in de tong

lijnen en randjes in de tong

Het hebben van plooien, groeven, scheurtjes of sneetjes in je tong noemt men in de volksmond een kloventong en is een goedaardige kwaal waarvan mensen in de regel geen last hebben. Gedupeerden met lijnen en randen in de tong hebben voornamelijk in het midden van de tong een grove (diepe) snede met kleine barstjes die zich vertakken naar de zijkanten. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend. Randjes of scheurtjes in de tong wordt voornamelijk gezien bij oudere mensen. 

 

Wat is een gescheurde kloventong?

Een geplooide tong is een ruwe tong, met flinke groeven en scheurtjes in de oppervlaktestructuur. Het slijmvlies van de tong is zodanig ingescheurd dat er zich tussen deze scheurtjes etensresten kunnen nestelen. Synoniemen voor een gescheurde oppervlakte van de tong zijn ook wel de lingua fissurata, lingua plicata, scrotale tong, fissuurtong, lingua scrotalis, kloventong of geplooide tong.

 

Barstjes in de tong

Barstjes in de tong

5 Oorzaken van lijnen en randjes in de tong

Er is geen onderzoeker die de werkelijke oorzaak van een gescheurde tong wetenschappelijk heeft kunnen onderbouwen. Er zijn wel nauwe verbanden gesignaleerd bij ouderen, personen die langdurig in het ziekenhuis hebben gelegen, mensen die een ontwikkelingsstoornis hebben, te weinig vitamine B binnen hebben gekregen of patiënten die lijden aan een psychose. Ook een chronische beschadiging door een ongeluk, gebroken tanden en kiezen of candida kan een mogelijke oorzaak zijn van een groeventong. 

 

Klachten van een gebarste groeventong

Meestal veroorzaken scheurtjes in de tong geen pijn of andere klachten. Het nadeel is dat in deze groeven etensresten en bacteriën blijven steken. Dit kan gaan irriteren, ontsteken en een stinkende adem teweegbrengen. Er kunnen zelfs zweertjes of blaasjes ontstaan wanneer je tong slecht wordt verzorgd. Het gevolg gevolg is een vieze en pijnlijke tong (glossodynie). Daarom is het reinigen van de tong (RyttPro of JuliBrite) en de juiste mondspoeling (RyttPro of OxyFresh) een goede oplossing om de tong te ontdoen van bacteriële plaque. 

 

Geplooide tong

Geplooide tong

Kenmerken / diagnose

Voor een dokter is de diagnose lingua scrotalis eenvoudig te stellen. Soms is er slechts één duidelijke lijn van voor naar achteren waar te nemen. In andere gevallen zie je verschillende lijnen door elkaar. Sterke groefvorming in de tongrug geeft zelden klachten. Het meest voorkomend is de centrale diepere lijn, met uitstekende lijntjes en barstjes naar de zijkanten van de tong. Prevalentie is met name onder geestelijk gehandicapten en ouderen. Er is een duidelijk verband met een landkaarttong

 

Symptomen kloofjes of scheurtjes in de tong

Groeven of een snee op de tong kan een symptoom zijn van het syndroom van Melkersson- Rosenthal. Mensen met dit syndroom hebben meestal ook een uitval van de gezichtszenuw of een infectie aan de lippen. Tevens zie je de fissuurtong regelmatig opduiken bij mensen met het Downsyndroom of het syndroom van Sjögren. 

 

orabrush helpt

RyttPro helpt

Behandeling lingua plicata

Een gescheurde tong is niet glad te krijgen met middelen. Echter is het wel zaak om de opgehoopte resten te verwijderen door goed te schrapen en bacteriedodende spoelmiddelen te gebruiken (RyttPro of JuliBrite). Zodoende voorkom je irritaties en ontstekingen. 

Ryttpro spoelmiddel en de JuliBrite Tongreinigings-set is een bewezen combinatie tegen een vieze tong.