Witte tong? – Tips tegen gele tong aanslag | Top10 middelen!

Witte, gele of bruine tong aanslag oorzaken, beste middelen en oplossingen.

Zwarte tong? | 5 Oorzaken harige tong – top10 Middelen!

zwarte tong

Zwarte haartong kan voor slechte adem zorgen

Zwarte harige tong?

Een zwarte tong of een harige tong heet ook wel lingua villosa nigra, is vaak onschuldig en geeft niet direct gezondheidsproblemen. Hier beschrijven we de oorzaken, behandeling, oplossing, tips, middelen en symptomen bij het last hebben van een zwarte haartong. Deze kwaal aan de tong komt regelmatig voor en is vaak te wijten aan alcohol en roken.

 

Wat is een zwarte tong – harige tong?

De tong van de mens bestaat voornamelijk uit grote en kleine papillen. Als je goed kijkt dan zie je dat de oppervlakte van het achterste deel van de tong uit haartjes bestaat. Op het moment dat deze papillen langer en dikker worden en uiteindelijk ook zwart of bruin verkleuren spreken we van een zwarte of harige tong.

 

Hoe onstaat een zwarte haartong?

Normaal gesproken slijten je filliforme tongpapillen. Als de tonghaartjes alsmaar zouden groeien zou de tong er gek en erg harig uitzien. Bij een zwarte tong is er een verstoord afslijtingspatroon, waardoor de papillen ongestoord langer kunnen worden. Ook worden de papillen dikker omdat het slijm van je tong erin opdroogt.

De bruine of zwarte verkleuring van je tong komt doordat de tonghaartjes een grotere retentieplaats hebben waaraan koffie, nicotine en kleurstoffen zich vastklampen. Ook zijn de enzymen niet meer in staat bacteriën af te breken.

 

Oorzaken zwarte, harige tong

De oorzaak van de zwarte of bruine kleur van de tong komt met name door koffie, nicotine, etensresten en bacteriën die niet meer worden afgebroken omdat de tongpapillen daarvoor te lang zijn. De reden waarom de tongpapillen alsmaar groeien komt met name door:  

 1. Door de mond ademen / droge mond. Zonder speeksel hebben bacteriën vrij spel.
 2. Verminderde afweer.
 3. Het gebruik van antibiotica. Deze medicatie doodt ook de goede bacteriën in de mond.
 4. Slechte mondhygiëne. Veel plak op de tong, en tussen je tanden kunnen voor een haartong zorgen.
 5. Het gebruik van mondwaters met waterstofperoxide en chloorhexidine. Deze spoelingen doden alle bacteriën in de mond en daarmee ook de goede. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd oxyd8 producten te gebruiken.
 6. Tekort aan vitamine b3

 

Symptomen van een haartong / zwarte tong

 • Een behaarde bruine tong staat garant voor een slechte adem. Bacteriën zetten eiwitten en voedselresten om in stinkende zwaveldampen. Schraap daarom altijd je tong met een gedegen tongreiniger. Klik hier
 • Zwarte, gele of bruine verkleuring van de tong.
 • mensen met een haartong geven vaak aan een metaalachtige smaak in de mond te hebben.
 • Lange harige tongpapillen (soms wel 2cm).

 

Middel tegen zwarte tong

Middel tegen zwarte tong

Oplossing en behandeling zwarte haartong

Het is lastig om de bruine of zwarte kleur gemakkelijk van je tong af te schrapen, maar met een goede tongreiniger en de juiste middelen kom je een heel eind. Dit vereist een geduldige aanpak. Hoe kun je een zwarte tong behandelen?

 

 • Betere mondhygiëne – schrapen en spoelmiddelen zoals oxyd 8
 • Vitamines b innemen
 • Stoppen met roken, gezonder eten en minder koffie en thee.
 • Geen mondspoelmiddelen meer gebruiken met chloorhexidine en waterstofperoxide. Gebruik in plaats daarvan oxyd8 mondspoeling.
 • Ureum of tretinoïne. Deze middelen maken de lange papillen zwakker en zijn daardoor makkelijker af te schrapen met een degelijke tongschraper.