Witte tong? – Tips tegen gele tong aanslag | Top10 middelen!

Witte, gele of bruine tong aanslag oorzaken, beste middelen en oplossingen.

Vlekken of plekken op de tong? | 10 oorzaken landkaarttong

Vlekken of plekken op de tong

Vlekken of plekken op de tong? Grote kans dat je een landkaarttong hebt. 

Vlekjes op de tong? Grote kans dat je een geographica lingua hebt. In de volksmond: Landkaarttong. Bij een landkaarttong is de oppervlaktestructuur van de tong wisselend. Het ene deel is glad en rood, het andere deel ruw en wit. Juist de gevarieerdheid geeft de tong een merkwaardig voorkomen. Gelukkig is een lingua geographica niet direct alarmerend. Echter, er zijn gevallen bekend waarbij mensen wél klachten ondervinden zoals een pijnlijke, branderige of gezwollen tong. 

 

Wat is een landkaarttong?

De geographica lingua is een tong waarbij de kleur en oppervlakte afgewisseld wordt met ruwe witte delen en gladde rode delen. Synoniemen voor de landkaarttong zijn ook wel : erythema migrans, benigne migratoire glossitis of geographica lingua. De randen van deze plekjes zijn geel of wit gekleurd. Op de gladde gedeelten missen je tongpapillen ( minuscule tonghaartjes). De gladde plekken verplaatsen zich door de jaren heen over je tong. Ze verdwijnen en kunnen op andere posities weer tevoorschijn te komen. 

 

Houd je tong goed schoon met Orabrush en Oxyd8

Houd je tong goed schoon met Orabrush en Oxyd8

Symptomen

Hoewel je je doorgaans niet ongerust hoeft te maken kan een landkaarttong erg belastend zijn. Vaak ervaren mensen alleen klachten, wanneer ze scherp eten of citrusvruchten tot zich nemen. Vaak kunnen de verschillen van het tongoppervlak langdurig aanhouden, maar ook binnen afzienbare tijd verdwenen zijn. In veel gevallen hebben patiënten een vieze of bittere smaak in de mond. Bij twijfel over de gezondheidsstatus van de tong is het belangrijk altijd een arts in te schakelen. In het bijzonder bij zwellingen, knobbeltjes, zweren of bultjes (ook pijnloze bultjes) is een bezoek aan de dokter gewenst. Een landkaarttong komt ook voor in combinatie met groeven in de voorste delen van de tong (lingua fissurata).

 

Oorzaken

De achtergrond van een landkaarttong is niet volstrekt bekend. Er is in geen enkel medisch onderzoek aangetoond wat de precieze oorzaak is. Er wordt weleens gesproken over erfelijkheid, spanning, onvolwaardige voeding of infecties. Ook mondademhaling (habitueel mondademen) kan een oorzaak zijn. Bij habitueel mondademen (met name ‘s nachts) verdroogt de mond. In een mond waarin zich langdurig geen speeksel bevindt ontstaan allerlei problemen. De prevalentie van een landkaarttong komt opmerkelijk vaak voor bij mensen die last hebben van astma, hooikoorts en eczeem, hoewel een duidelijk verband nooit is bewezen.

 

Orabrush is een perfect middel tegen witte aanslag op de tong.

Orabrush is een perfect middel tegen witte aanslag op de tong.

Behandeling landkaarttong

Ondanks dat er geen enkele sluitende behandeling is tegen een landkaarttong zijn er wel degelijk tips, middelen en adviezen. Het eten van scherp voedsel en drinken is af te raden, om reden dat deze producten een gloeiend gevoel in de mond kunnen aanwakkeren. Een landkaarttong ziet er soms onverzorgd uit door bacteriële groei tussen de ruwe en witte plekjes. Gebruik daarom een speciale tongschraper en oxyd8 mondwater om de plaquelaag te verwijderen. Oxyd8 spoelmiddel is een mondvriendelijk middel dat de witte plekken en opvallende randen vermindert door middel van de stof active oxygen. Zodoende krijgt je een tong een frisser uiterlijk. Daarnaast wordt aangeraden om bessensap of druivensap te drinken en voldoende vitamines binnen te krijgen.